sobota 24. augusta 2013

Arabský chlieb




Suroviny:

*200g hladká múka
*1dcl mlieko
*1/2dcl olej
*štipka soli

Postup:

Všetko spolu zmiešame a ncháme na pomúčenej doske odpočinúť 5 min. Cesto prehnetieme a tvaruheje placky, ktoré krátko opekáme na suchej panvici. Môžeme podávať s mletým mäsom, na kúsky nakrájaným kuracím mäsom, so zeleninou..podľa chuti. Alebo len tak s maslom. Sú výborné a idú krásne otvoriť.

Holandské šišky



Suroviny:

*500g hladká múka
*40g droždie
*1 vajce
*2PL kryštálový cukor
*40g maslo
*3PL citrónová šťava
*450ml mlieko
*1/2kl soľ
*2kl vanilkový cukor
*250g hrozienka
*práškový cukor na posypanie

Postup:

Hrozienka umyjeme a namočíme do vody. Spravíme si kvások - v troche telého mlieka rozdrvíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme kysnúť. Do misy dáme múku, kryštálový a vanilkový cukor, vajce a predkysnutý kvások a vymiešame cesto. Pridáme citrónovú šťavu,zvyšné mlieko, soľ a nakoniec rozpustené maslo ( všetky suroviny musia byť vlažné). Vodu z hrozienok vylejeme, hrozienka osušíme a nasypeme do cesta. Premiesime. Misu zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť necelú hodinu (cesto nie je príliš husté). Potom cesto premiešame, znova prikryjeme a necháme ďalšiu 1/2 hodinu kysnúť. V hrnci si zohrejeme olej (180°C) - kontrola, či je teplota oleja dorá - hodíme kúsok chleba, a keď sa začne hneď pražiť, tak je teplota vhodná na smaženie. Šišky hádžeme pomocou zmrzlinárskych klieští, namoment ponoríme celé do oleja, vyberieme a smažíme cca 8 min., sem-tam ich otočíme. Vyberieme na servítku a posypeme práškovým cukrom.

Syrovo - šunkové fornetti




Suroviny

*1 lístkové cesto
*1 vajíčko
*1PL mlieka
*šunka
*plátkový syr

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme, nakrájame na obdĺžničky, ktoré na jednej polovici vodorovne ponarezujeme. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom, aby sa nám nerozlepovali. Fornetti plníme šunkou a syrom. Pečieme pri teplote 200°C / 10 min.

Slané muffiny



Suroviny:

*220g hladká múka
*1 prášok do pečiva
*2 kl soľ
*1kl práškový cukor
*75g maslo
*2 vajcia
*250ml kyslá smotana
*300g mrazená zelenina
*150g tvrdý syr
*220g údené mäsko (šunka, saláma)

Postup: 

Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a práškovým cukrom. Rozpustené maslo zmiešame s celými vajíčkami, kyslou smotanou a zmes primiešame k múke. Vypracujeme cesto. Do cesta pridáme nadrobno pokrájané údené mäsko, syr (troška si necháme na posypanie muffinov) a mrazenú zeleninu. Podľa chuti okoreníme. Plníme do košíčkov vo forme na muffiny, posypeme syrom. Pečieme pri teplote 180°C / 20 - 30 min.
Hotové môžeme posypať slnečnicovými semienkami (ak nedávame navrch syr).
Tvarohový koláč so želatínou






Suroviny:

*300 g polohrubej múky
*200 ml oleja
*200 ml mlieka
*3 vajcia
*150 g práškového cukru
*2 - 3 lyžičky kakaa
*1 prášok do pečiva



Tvarohová plnka: 

*250g hera
*500 g tvarohu
*150 g práškového cukru
*2 balíčky vanilínového cukru
*trocha rumu


Želatínová poleva:

2 balíčky krémového prášku Zlatý klas
4 malé vrecúška šumienky
120 g práškového cukru
1 l vody


Postup:

Vajcia s práškový cukrom vymiešame a postupne pridávame olej, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vylejeme na pomastený a pomúčený plech. Dáme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 20 - 30 minút.
Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku: Zmäknutú Heru dobre vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom, potom pridáme prepasírovaný tvaroh, podľa chuti rum a všetko spolu dobre premiešame. Plnku rovnomerne rozotrieme na vychladnuté cesto.
Želatínová poleva:
Na ohni v 500 ml vody rozpustíme práškový cukor a šumienky. V ďalších 500 ml vody rozmiešame krémové prášky Zlatý klas a vlejeme do vriaceho cukrového roztoku. Za stáleho miešania necháme zhustnúť. Trocha vychladnuté pudingové želé rozotrieme na tvarohovú plnku. Odložíme na chladné miesto a po stuhnutí koláč pokrájame.

Strúhaný tvarohový koláč




Suroviny:

*400g polohrubá múka
*1 prášok do pečiva
*120g práškový cukor
*1 vanilkový cukor
*2-3 Pl kakao
*1 žĺtok
*200g maslo
*4PL mlieko

Plnka:

*750g jemný tvaroh
*4PLpráškový cukor
*1 vanilkový cukor
*1 Pl Zlatý klas - krémový
*3 žĺtky
*4 bielky so štípkou soli
*citrónová kôra

Postup

Múku zmiešanú s práškom do pečiva preosejeme, pridáme práškový a vanilkový cukor, kakao, žĺtok, mlieko a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré odložíme na 30 min. do chladničky.
Plnka: tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme krémovy zlatý klas, citrónovú kôru, žĺtky a dôkladne premiešame. Nakniec vymiešame tuhý sneh so štípkou soli. 2/3 cesta nastrúhame na vymastený, múkou vysypaný plech, dáme plnku a nastrúhame zvyšné cesto navrch plnky. Pečieme pri teplote 180°C / cca 25 min.
Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom.

Žĺtkové rezy

Suroviny:

*240g maslo
*250g práškový cukor
*240g práškový cukor (na polevu)
*250g mleté orechy
*150g hrubá múka
*7 čerstvých vajec

Postup

Pokrájané, zmäknuté maslo vymiešame dohladka s preosiatym práškovým cukrom. Pridáme mleté orechy a múku. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech a pečieme cca 30 min. / 160 - 180°C.
Medzitým si pripravýme polevu. Mixérom vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do peny. Hladkú žĺtkovú polevu rovnomerne rozotrieme na teplý koláč a necháme stuhnúť Ostrým nožom, namočeným v horúcej vode krájame rezy.

Šachovnicová torta







Šachovnicová torta


Suroviny:

*300g polohrubá múka
*150g kryštálový cukor
*100ml mlieko
*0,75ml olej
*1 vajce
*1/4 prášok do pečiva
*2PL kakao - kakaový korpus (kúsky čokolády)
*50g mleté orechy - orechový korpus

Plnka: 

*1/2l mlieko
*250g hladká múka
*5PL kryštálový cukor
*1 žĺtko
*1/2 maslo

Poleva:

200g čokoláda na varenie
200g šľahačková smotana

*marhuľový džem
*černice
*decor na ozdobu

Postup

Kakaový korpus : múku zmiešame s kryštálovým cukrom a práškom do pečiva, premiešame. Pridáme mlieko, olej, vajce a dôkladne premiešame. Vylejeme na vymastenú, múkou vysypanú tortovú formu (24cm), poukladáme väčšie kúsky varovej čokolády a pečieme pri teplote 180°C / 25 min. (kakaový korpus upečieme 2x). 
Orechový korpus - múku zmiešame s kryštálovým cukrom, mletými orechami a práškom do pečiva, premiešame. Pridáme mlieko, olej, vajce a dôkladne premiešame. Pečieme vo vymstenej, múkou vysypanej tortovej forme (24cm) pri teplote 180°C / 25 min. (orchový korpus upečieme 2x)
Upečené korpusy necháme poriadne vychladnúť a vykrajujeme kruhy (pri priemere tortovej formy 24cm  vykrajujeme 4cm široké kruhy (vzniknú nam tri kusy z jedného korpusu). 
Plnka: V hrnci si uvaríme mlieko s haldkou múkou a cukrom, do zhustnutia. Pridáme žĺtko a poriadne miešame, aby sa spojilo s hmotou. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme maslo, poriadne zapracujeme mixérom.
Striedavo ukladáme - 1. kakaový korpus, orchový korpus, kakaový korpus, potrieme džemom, navrstvíme plnku,  2. orechový korpus, kakaový korpus, orechový korpus, džem, plnka, černice, 3. kakaový korpus, orechový korpus, kakaový korpus, džem, plnka, 4. orechový korpus, kakaový korpus, orechový korpus, džem, plnka, ktorou obtiahneme celú trotu. Necháme poriadne zatuhnúť v chladničke, najlepšie cez noc. Po stuhnutí polejeme čokoládovou polevou. Boky torty posypeme nahrubo nasekanými orechami. Vrch torty ozdobíme podľa vlastnej fantázie.