sobota 24. augusta 2013

Holandské šišky



Suroviny:

*500g hladká múka
*40g droždie
*1 vajce
*2PL kryštálový cukor
*40g maslo
*3PL citrónová šťava
*450ml mlieko
*1/2kl soľ
*2kl vanilkový cukor
*250g hrozienka
*práškový cukor na posypanie

Postup:

Hrozienka umyjeme a namočíme do vody. Spravíme si kvások - v troche telého mlieka rozdrvíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme kysnúť. Do misy dáme múku, kryštálový a vanilkový cukor, vajce a predkysnutý kvások a vymiešame cesto. Pridáme citrónovú šťavu,zvyšné mlieko, soľ a nakoniec rozpustené maslo ( všetky suroviny musia byť vlažné). Vodu z hrozienok vylejeme, hrozienka osušíme a nasypeme do cesta. Premiesime. Misu zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť necelú hodinu (cesto nie je príliš husté). Potom cesto premiešame, znova prikryjeme a necháme ďalšiu 1/2 hodinu kysnúť. V hrnci si zohrejeme olej (180°C) - kontrola, či je teplota oleja dorá - hodíme kúsok chleba, a keď sa začne hneď pražiť, tak je teplota vhodná na smaženie. Šišky hádžeme pomocou zmrzlinárskych klieští, namoment ponoríme celé do oleja, vyberieme a smažíme cca 8 min., sem-tam ich otočíme. Vyberieme na servítku a posypeme práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára